Sundhed

Universet om sundhed handler om dig og dit liv. Det handler om hvad du udsætter dig selv for og hvordan du behandler dig selv. Omgiv dig med sundhed både i sindet og det du kommer i nærkontakt med, fysisk som psykisk, så vil du mærke en kæmpe forskel for dig selv.

Sundhed


Social sundhed

Fysisk sundhed

Spirituel sundhed

Psykisk sundhed

Ernæring


Te

Kosttilskud

Konsultation

Undervisning

Bæredygtighed


Genbruges

Økologi

Zero Waste

Miljø

C02-Aftryk


Reduktion

Mindre CO2

Pleje

Lys

De 4 grundsten indenfor sundhed

Betydningen af sundhed er opbygget om de 4 grundsten, der omhandler social-, fysisk-, spirituel- og psykisk sundhed. Der er mange måder hvorpå sundheden kan opfattes på. Nogle mener at “Atkinskuren”, i dag kaldet LCHF, er sund og andre mener at gluten- og mælkefri diæt er sundt. Daglige gåture og spise almindelig dansk mad er ligeledes et hit. Mange definerer sundhed med fast motion trods de ugentlige har besøg på fast-food restauranter.

Ordet sundhed bliver primært brugt med fokus på den fysiske del. Sundheden handler i stor grad om hele kroppen, både den fysiske krop og det psykiske indre.

Behovet for at opdele den store viden og de mange sundhedsområder, er stigende i takt med at informationsmængden udvides. Det er både det sociale, fysiske, psykiske og spirituelle der skal kombineres for at bevare et godt helbred. Under disse sundhedsområder er der endvidere mange 1000 ting af forholde sig til og det vokser i takt med alderen. Det gælder alt fra uren hud, brystspændinger, hårtab samt knækkede negle og ikke at glemme medicin og diverse sygdomme. Det er store forandringer vi gennemgår fra barndom til alderdom.

Det at skulle forholde sig til de mange livsområder og favne alt under hvert sundhedsområde er ikke nemt.

Hvis du er overvægtig går du ikke til psykolog, som det første. Måske skulle du i virkeligheden overveje at kombinere psykologen med kostændringer. Dette er ikke fordi der er noget galt med dig, men fordi du også er et produkt af dit sind / mindset / tanker. Alt hænger sammen. Det er ok at starte et sted, men opdelingen må ikke blive så dominerende at livsnødvendige sundhedselementer glemmes.

I din jagt på at være sund og lysten til at forebygge døden, ser mange kun på den fysiske del. Motion og medicin er ikke altid den eneste løsning. Det er så snæversynet som noget kan være. At være naiv når det gælder din sundhed, er som at byde døden op til dans.

Lad os se lidt på definitionen af sundhed, som er anerkendt og bruges herhjemme

WHO (verdenssundhedsorganisationen) lavede en definition på sundhed, der ikke har ændret sig siden 1948
”sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre skavanker”
“En ressource i hverdagen, ikke målsætningen i livet. Sundhed er et positivt begreb, der understreger sociale og personlige ressourcer, såvel som fysisk kapacitet.”
Det er for mig en fin definition.

Der bør være lige meget fokus på fysisk-, psykisk-, social- og spirituel sundhed. Ligesom kosten. Vi skal have lige meget fokus på om vi får spist det gode fedt, spist grøntsager, bær, fibre, protein og korn & stivelse. Selvom dette skal fordeles anderledes på tallerkenen.

Min definition på sundhed er:
”Sundhed er viljen til at skabe balance i det fysiske, psykiske, sociale og spirituelle. Sundhed er en personlig tilstand, hvor livskraft og livsglæde manifesteres via SFSP. Sundhed er en optimal personlig formåen dog i en fælles sundhed med eller uden sygdom.”

Overordnet er den fælles forståelse at sundhed handler om noget positivt, hvor vi gør noget godt for vores krop og vi føler os tilfredse og har fravær af symptomer.

Lige netop fravær af symptomer er dog en by i Jerusalem. Alle går rundt med symptomer, de lever med dag ind og dag ud. Jeg er overrasket over hvor få mennesker der lytter til deres krop og tager deres krop seriøst.

Sundhed er ikke daglige smerter, oppustet mave, hovedpine, udmattelse, træthed, dårlig søvn, tristhed eller at springe over måltider, spise fast-food og lette løsninger.

Sundhed er fravær af symptomer og uden benægtelse omkring betydningen af din krops behov.

Den fælles forståelse for sundhed, handler om at gøre noget godt for kroppen. Derefter er der ikke meget fælles forståelse. Nogle mener at motion alene bidrage med forebyggelse af sygdom selvom de er dybt ulykkelige på deres job. Nogle mener at medicin er sundt fordi det fjerner deres forhøjet blodtryk imens de spiser mættet fedt, er overvægtige og spiser for meget salt. Nogle mener kålkure er sundt uden de dyrker motion. Hermed understreges den ugunstige opdeling af sundhed, der er kassetænkning. Vil du undgå at fejle i lysten til at leve længere og undgå døden så længe som muligt, så læs endelig mere.

Kassetænkning indenfor sundhed er ikke muligt ifølge SFSP. Kassetænkningen kan simpelthen ikke skabe forebyggende sygdomstiltag.

Her hentydes til de positive tanker om at sundhed bliver forvandlet til et skalkeskjul. Når der findes begrebet og følelsen af sundhedselementer inde i hverdagens tanker, i form af brudstykker, så lukker hjernen ned for anerkendelse af holisme. Ubevist skabes en illusion om at”vi” gør noget godt, så livet kan leves videre med stress, manglende søvn, den hurtige marcipanbrød og overspringshandlinger. Forebyggelse af sygdom og død handler om helheden. Det handler om at turde se ind i hjørnerne og ned i dybden af dig selv. Det handler om nysgerrighed uden at lade sig skræmme, men at blive klogere og handle.

Social sundhed

Husk dig selv

Det er en stor og svær opgave, at huske og kende sig selv. Langt de fleste mennesker, kender ikke sig selv godt nok. Alle bliver påvirket af oplevelser, der kan gøre os kede af det, vrede, skuffe, forbløffet, skræmt. Ingen kan undgå at blive følelsesmæssig sårbar og tage hændelser personligt og reagere uhensigtsmæssigt, nogle gange. Nogle af de hyppigste årsager til at blive påvirket kan være:

  • Hvis du lader andre styre dig
  • Du bliver på et job der nedbryder dig mentalt eller fysisk
  • Sige ja til venskaber der ikke gavner dig
  • Lader familien påvirke dig til at være noget andet end du er

Så vil du drænes langsomt og sygdom i det fysiske vil opstå.

Nogle mennesker er syge i deres sind, det kan være mange forskellige psykiske sygdomme som:

  • Bipolar
  • ADHD
  • Autisme
  • Depression

Både meditation, yoga, fordybelse og andre redskaber kan få sindet til at komme i balance. Dette kan dog ikke stå alene, for både motion og kost kan ligeledes skabe balance. Det vil sige at balance i alt kroppen har af behov, kan sygdom kontrolleres eller forsvinde og dermed kan medicin undgås. (det er ikke altid dette kan ske, men hvis medicin kunne undgås i 95% af alle tilfælde, vil både din krop og dit sind have det bedre) Selvom sygdom i sindet opstår, er en enkel brik ikke løsningen. Med det holistiske livssyn, ses på det hele menneske og de mange mekanismer mennesket har og favne dem alle.

Social Sundhed fra egen tid

Efter uddannelsen som sygeplejerske og år i sundhedssystemet tænker jeg at meget mere kunne gøres for at støtte patienternes helbredelse, livskvalitet og sundhed. Jeg tog derfor akupunkturuddannelsen og var meget nysgerrig. En helt anden tankegang. Dog var det stadig at have fokus på sygdomme og helbrede med nåle og urter. Jeg tænkte ”hvordan kan vi forebygge noget mere”. Der manglede noget, så jeg tog ernæringsuddannelse alt imens jeg tog kurser i at træne mine psykiske evner. Åbnede op for healing og det spirituelle. Igen måtte jeg sande at hvis jeg skulle blive rask, måtte jeg se på alt i mit liv.

Jeg måtte samle puslespillet ved at tage fat i alle de brikker jeg kendte til og søge efter de brikker der var blevet væk. Langsomt samlede jeg mit eget puslespil.

Det var i terapi med støtte fra drømmetydning, fordybelse i organernes ve & vel.

Dette arbejde og denne udvikling er ikke færdigt. Jo mere jeg arbejdede med mig selv og den mangfoldighed der er (som jeg ikke havde lært i det etableret og rigide sundhedsvæsen) jo mere opdagede jeg at jeg ikke viste, men også hvordan jeg hele tiden fik det bedre. Endvidere fandt jeg også at jo mere jeg hjalp andre jo mere forstod jeg hvor vigtig individuelt og fordomsfrihed betød og hvor meget der kunne gøres for at gøre mennesket rask.

Med egne social viden, fra mistet familie og venner på grund af fanatisk religiøsitet og med egen psykisk nedtur i en verden af muligheder, hvor jeg stod alene fra 16 år, hvor de forkerte blev mødt, oplevede jeg den sociale betydning for egen sundhed.

Sociale sundhed

Det at være social er ikke kun at have gode venner. Det handler også om det psykiske arbejdsmiljø, det handler om sociale forhold, om sociale mediers påvirkning, de sociale vilkår.

Vi er en del af hinanden. Mennesker omgås med hinanden i forskellige kontekst. Vi påvirker hinanden, efterligner hinanden. Vi har nogle vi ser op til og kan ikke undgå at få adfærd efter dem vi omgås og det vi ønsker af os selv.

Først så bliver vi født ind i en familie, hvor vi adapterer både adfærd fra vores mor og far samt vores søskende. Endvidere påvirkes vores adfærd af dem vi ender med at se op til, som kan være en kusine, en bedsteforældre eller et andet tæt familemedlem.

Vi kan være i sociale vilkår, hvor enten penge eller beboelse er et problem, hvor religion kan være en påvirkning, hvor handicap eller alkoholisme kan have en stor indvirkning på opvæksten.

Alt sammen er dette noget der påvirker den psykiske- og den fysiske sundhed.

Når de sociale medier begynder at fylde, begynder børn at identificere sig med hinanden, de spotter hurtigt trends, hvilket opfindes af andre hvilket igen påvirker børns virkelighedsopfattelse og selvopfattelse. Der er også TV programmer og spil der alt sammen påvirker børns sociale interagerende og kontekst.

Du møder ofte dem du leger bedst med. Du møder nogle der minder om dig selv. Enten kan det være du ikke føler dig god nok og måske derfor møder nogle der nedgør dig. Eller du er populær og er sammen med de populære. Du har måske venner der er rolige selvom du er vild. Du matcher venner med alt du rummer og er som menneske. Vi søger det vi er, har brug for og ønsker i vores liv. Derfor er bevidstheden om hvad vi tiltrækker og hvem vi er, enorm vigtigt.

Det er vigtigt at se på hvem du er sammen med, hvem du er og hvad du finder dig i, hvor du har det godt og føler dig tryg. Det er ok at have forskellige venner, at miste venner og holde pause fra nogle venner. Det er også fint hvis du i hjerte og sind kan acceptere, forstå og anerkende at familie ikke nødvendigvis, skal være en del af dit liv. At holde på andre fordi der er en regel om at det skal være sådan er ikke sundt.

Du påvirkes af dine sociale forhold. Hvis du vil være den bedste og sundeste udgave af dig selv, er det ikke sikkert du kan være en del af den nuværende sociale kontekst.

Du og jeg er en del af en større energi og energier ændres hele tiden.
Du og jeg er født ind i en ramme hvor vi skal lærer noget af vores forældre og søskende, familiemedlemmer og dem vi møder. Du og jeg skal lærer at sige fra, stå fast ved os selv, gå væk fra det som usundt.

Fysisk sundhed

Fysisk sundhed er et stort område. Det handler blandt andet om kost, motion, skævheder, cremer og mange andre fysiske ting.

Kosten fylder meget i medierne. Det fylder meget i damebladede og det fylder meget i de fleste sind. Du har måske, en tendens til at ”falde af på den” og tage på, spise forkert, blive træt og ugidelig. Lige pludselig vågner du op eller du har måske taget tilløb længe og når først energien er der, så skal der ske noget. Du kigges måske endda desperat efter den rigtige kur.

Det kan også være der er kommet noget sygdom, maveproblemer, hovedpine, søvnproblemer eller andet, der gør at du søger desperat efter det hurtige fix. På den måde blomster diverse kurer.

Slankekure er et hit. Selvom det burde være en ”livsstilsændring” så starter den altid i januar og gerne med en kur hvor du hurtigt og nemt kan tabe dig. Hvilket aldrig holder. At ændre livsstil, med hurtig effekt gør også at der søges efter mere ekstreme kure, som menes at være ”din nye livsstil”

Som udgangspunkt er jeg ikke til at tælle kalorier, at gå på en streng diæt og gå efter en guru. Det handler om dit indre mønstre, dine vaner og selvbillede. Det handler om at mærke efter og tage det ansvar der skal til for din sundhed og dets fremtids skyld.

Jeg vil her gøre opmærksom på at din krop, dit sind, din hverdag, dit miljø og dine gener er alt afgørende for den rette livsstilsændring, der kan være et mix af flere. Dermed vil du og andre ligeledes blive og være mere klar og forstående overfor tidsaspektet, det du ønsker kan ikke være gjort i går og opnås fremadrettet med en stram tidsplan, der lige skal fyldes ind i kalenderne med alt det andet. Tiden er dynamisk og arbejder for dig, hvis du tager de rette valg, i et optimalt tempo.

Bliv klogere på dit vægttab og livsstil

Fysisk sundhed handler ligeledes om fysisk aktivitet. Motion er ligeledes altafgørende for en sund krop og et glad sind. Der er mange fysiske aktiviteter og derfor er der mange valgmuligheder. Måske valgmulighederne er for mange. Måske det bliver en stress faktor, fordi det skal passe ind i en forvejen snæver tidsplan. I hvert fald er der ikke mange der har optimal fysisk aktivitet. Der er for mange der opgiver eller aldrig når det mål de sætter op for dem selv.

Selvom vi alle har det godt efter udøvelse af motion, meget muligt på grund af endorfiner der frigøres og gør os mere veltilpasse og endda gladere, så kan vi ikke holde det ved lige. Vi ”falder af på den” og for hver gang du skal starte forfra for hver gang opgives en lille smule. Dermed bliver det for mange, nemmere at sidde hjemme og derved er der ingen fysisk aktivitet og sundhed. Det ender med mobiltelefonen i hånden, fjernsynet der er tændt, det usunde mad og drikke og alt andet gemmes væk.

Desværre kan en sund krop ikke klare sig uden fysisk aktivitet. Alt arbejder langsommere, både din afgiftning og dit stofskifte. Alle hormonsystemer påvirkes negativt af manglende fysisk aktivitet.

Alt hænger sammen. Spiser du forkert kan du påvirke dine hormoner negativt. Får du ikke essentielle nærringsstoffer kan du påvirke dine hormoner. Hvis du ser på kønshormonerne, vil kvinder kunne opleve uren hud, træthed, tristhed, dårlig søvn, brystspændinger blot ved at spise forkert. Masse af fysiske symptomer opstår på grund af forkert kost og manglede fysisk aktivitet.

Kosten kan både gøre dig rask og syg. Manglende fysiske aktiviteter kan gøre dig syg. Hvad er så årsagen til at vi ikke gør det vi ved er godt og sundt for os. Den væsentlige årsag er at krop, sind og ånd hænger sammen og du kan ikke arbejde med et område. Din krop er ikke to, tre eller firdelt, kroppen er “et”. Din tanke påvirker dine hormoner. Din mad på virker dine hormoner og dermed dine tanker. Det sociale og det psykiske kan ikke negligeres når vi skal se på vaner og dit ønske om at ændre kost og fysisk aktivitet.

Fysisk sundhed hænger sammen med den sociale sundhed, den spirituelle sundhed og den psykiske sundhed

Hele terapiuddannelsen – SFSP – er helhedsorienteret og holistisk med alt fra alle verdner, men fokus på egen omsorg og selvhelbredelse

Spirituel sundhed

Spiritualitet er for mig det sjælelige og det åndelige. Spirituel sundhed er dine energier og følelser. Det du i ikke kan sætte ord på, det som føles større end det kan forklares.

Det at åbne sig til det udefinerbare kan være angstprovokerende. At byde, det mystiske og det der føles mere end normalt, velkommen kan være en overvindelse. Den energimæssige påvirkning fra noget der ikke kan måles og vejes er ofte en ikke accepteret kendsgerning i denne verden. Det spirituelle er tit et tabu blandt de fleste. Det spirituelle er for de mystiske, de alternative, de skøre, de mærkelige og tit falder spiritualiteten udenfor det ”de fleste” ser som normalt.

Normalen bliver defineret af det som samfundets politikker og journalister fodre os med. Det som de mener er ”normalen”. Tankegangen i vores egentligt skøre og åbne, accepterende og rummelige samfund, er slet ikke så rummeligt og accepterende som mange bilder sig selv ind.

Normens tanke er beskrevet fra højere beslutningstagere, hvor det korrekte budskab indoktrineres og undervises helt ned fra vuggestuen, til uddannelsesinstitutionerne, buschaufføren og direktøren for en stor virksomhed, hvor der defineres en korrekt måde at kommunikere på. (for ikke at forvirre folket)

Det gælder det om at holde sig inden for norm rammen. I hvertfald det der beskrives som værende en norm ramme. Mange mener de er rummelige i accepten af homoseksuelle, dem midt imellem og ligestilling. Desværre er det en illusion, for i kampen om åbenhed, dømmes lige så mange der ikke acceptere at dette nu er normen. Der er en stor og mørk bagside der med et elegant hestespark skubber mange grupper af mennesker ud i skyggen. Ikke kun dem der undres, men også dem der tror på ånder og at der er mere mellem himmel og jord.

Når disse mennesker ytre deres holdninger, deres overbevisning, om det er troen på ånder, at der findes. Nogle drister sig til at sige at UFO’er findes eller at EMF skader mennesket. Andre ytre endda at du kan tænke dig rask og at troen på sygdom kan klares uden vacciner. Disse modige mennesker der tør stå op mod normen oplever at der grines, hånes, ses ned på, udskammes, rulles øjne og i værste fald kan det medføre mobning eller udstødelse.

Størstedelen er så uhyggelige medfølger og mangler en dyb accept af livet og mennesker i livet set ud fra et højere perspektiv og en større frekvens end der kan måles.

Egen oplevelse:
I en energi der var højnet til en anden bevidsthed, med musik der trommede ud af højtalerne, lå jeg på en måtte med yogabriller. Jeg tog mange skridt ned i underbevidstheden og jeg fulgte med musikken ind i en masse underbevidste verdener, hvor der var mange budskaber til selvhealing.

Pludseligt blev jeg trukket ind i åndeverden. Hele min krop blev kold. Mine hænder blev kolde og jeg frøs. Jeg så en pige med en rød kjole på en rød cykel. Jeg viste ikke hvad jeg skulle buge dette til og ville ud. Men i det jeg prøve at gå væk, bliver jeg taget fat i, af en dame med en blå cowboykjole. En dame der flere gange sagde ”husk at tilgive”. Jeg fik på fornemmelsen at det var et budskab der skulle videre gives og ganske rigtig var der en i forsamlingen der genkendte sig selv som barn samt damen, der tog fat i mig.

Dette var det vildeste jeg nogensinde har oplevet. Selvom jeg inden da troede på ånder og er klassificeret som skør og uden videnskabelig belæg samt farlig for andre på grund af min overbevisning, kunne jeg alligevel tvivle indimellem. Tvivlen forsvandt den dag.

Jeg ved om nogen hvordan samfundet ikke anerkender og misbilliger en sådan anskuelse eller overbevisning.

Spirituel sundhed er mere end at tro på ånder.

Du er energi. Dit hjerte slår ved en bestemt frekvens (hertz). Alt i kroppen kan måles som energi. Hvorfor skulle vi så ikke kunne påvirkes af energi?

Vi kan forstå energi når det bliver konkret og kan måles i herts og frekvenser. Når vi snakker det elektriske system i kroppen. Der kan det bruges til at lave instrumenter og medicin. Men ingen tænker på hvad det omkringliggende elektriske system kan gøre for helbredelse eller sygdom.

Forståelsen for at energi er omkring os og kan påvirker os. Energi kommer fra naturen, vandet, mennesker omkring os, maden, dyrene, planterne og alt andet omkring os. Dette tages der ikke højde for. Energien i musikken, men også energifrekvenserne i det som alt vores kunstige smartudstyr sender ud. Vi er et produkt af den energi og frekvens vi omgives af.

Den energimæssige forståelse og det at mærke energien, handler ligeledes om de psykiske evner. Det at have en intuition. At kunne mærke andre og faktisk få budskaber ført i energibølger. Disse budskaber kan nogle tage imod og videregive, og på den måde hjælper andre i forståelsen om dem selv.

En spirituel vejleder er blandt andet en der kan være i roen og mærke andre og højne deres egen frekvens, så det er nemmere at få beskeder / følelser via energier. Men du kan sagtens være din egen spirituel vejleder. Du kan meget mere end du tror. Det handler om at give slip og give dig hen til en spirituel udvikling.

At være spirituel sund, handler for mig om at give slip, at lytte til dine egne følelser og energier. At lytte til din intuition. At tuer tro på at det at der er mere mellem himmel og jord, der er svær at forklare og ikke behøver en forklaring.

For mig viser de der er tæt på døden en spirituel udvikling, som desværre ofte kommer sent. De søger en mening med døden, et håb om noget mere end tomhed. Nogle har brug for at tro på gud, eller tro på noget der er større end de kan forklare. Nogle tror på ånder og andre tror på at de kommer i himmelen. Det er som om der er en fællesnævner når døden er tæt på. Alle har behov for spirituel vejledning eller forståelse eller accept af det mere uforklarlige. Døden er uforklarlige. Døden er mystisk. Døden er skræmmende for de fleste, døden føles ensom og et tomrum. I accepten af døden kommer accepten af en spirituel udvikling.

Psykisk sundhed også kaldet mental sundhed.

Psykisk sundhed er en stor mundfuld for de fleste men her kan du få et enkelt og nemt overblik Når det handler om den psykiske sundhed så er mennesket hårdt ramt.

Over 700.000 danskere brugte i 2018 psykofarmaka. Dette tal er absolut ikke faldende. Der er børn, unge og ældre der alle har et stort behov for at få hjælp til deres tanker.

Kilde: Bedre Psykiatri

Der er en 18 % stigning, efter corona pandemien af antallet af nye brugere af medicin mod psykiske lidelser, såsom sovemedicin, ADHD-medicin og antidepressive.

Kilde: SDU

Psykisk sårbar rammes alle af. Selvom du er medicin fri eller har en diagnose, så har du mærket angst, tristhed, utilstrækkelighed, manglende selvværd og utryghed. Alt sammen noget der ikke behøver at være en diagnose.

Alle kan næsten få en diagnose og så kan medicinalindustrien jo leve fedt af dette. Nej, vi må fjerne tabuet omkring de psykiske udfordinger. Efter min mening vil mange psykiske lidelser ikke være aktuelle hvis samfundet, sygehusvæsnet og vores medmennesker turer og ønskede at se på psykiske lidelser eller en forstyrret sind med støtte og hjælp samt åbne arme.

Vi kan være der for hinanden. Du kan være der for den der lider, uden at blive bange.

For mig virker det som om vores fysiske udfordringer er ok. Skal du tabe dig klapper alle og følger med i hvert et kilo. Ændre du livsstil så er det super spændende. Følger du en guru og bliver fanatisk er du en del af et fællesskab. Men når det kommer til sindet og dets op og nedture, står du ofte alene. Sindets sårbarhed og forvirring er hvor ordene ikke kan findes og tankerne ikke kan løse problemet. Der hvor der ingen er at læne sig op af og finde tryghed, der opstår ensomheden, angsten, usikkerheden og fordre til en forværring af sindet. Løsningerne eller bare accepten af det væsen man nu engang er ligger ofte langt væk.

Passer du ikke i en kasse af overfladisk snak på de sociale medier eller hvad medierne fortæller dig er korrekt, eller hvad sundhedssystemet mener du skal have af medicin, ender det i psykiske lidelser og psykisk stress.

At være psykisk sund kan lade sig gøre. Meget kan ændres i sindet via kost og motion. Men lige så meget kan ændres ved anerkendelse og forståelse og en gennemgang af hvad der kan påvirke os alle. Her kan ses på de sociale medier og den konstante afhængighed af telefonerne. Måske færre ryger, men afhængigheden er steget efter min mening til det rygning var. Over 70% af alle danskere er dybt afhængig af dopamin og sover deres liv væk. Unge mennesker er hjernevasket og dette blandt andet pga. ensidig journalistik, det er pengemaskiner og mastodonter der har uendelig midler til at reklamere via algoritmer til at vise de unge samt ældre hvad de skal være og gøre.

Ja der er mere end dette. Der er mange andre årsager til hvordan vi kan få det skidt. Men at se ned på sindet, se ned på dem der har psykisk stress eller psykiske lidelser er uacceptabelt. At samfundet kan bruge bivirkninger til medicin, som at det ikke er medicinens skyld men de unges sinds skyld er uacceptabelt.

Ved at spise forkert kan der skabes en ubevist og udefinerbar uro. Der kan skabes tristhed, dårlig søvn, der igen påvirker humøret og overskuddet. Derfor er kost og motion altafgørende i behandlingen af sindet. Dernæst skal der en forståelse for alt der elles kan påvirker os, genmæssigt, socialt, opvæksten, miljøet m.m.

Når der skabes overblik og brikkerne kan samles, skaber der et billede alle kan forstå.

Den psykiske sårbar kan også gøre dig fysisk syg. Det gælder for alle. Det er ikke kun det fysiske der kan påvirke det psykiske.

Vi kan oplever traumer, dødsfald eller vi kan være blevet drillet, være udsat for en ulykke. Vi kan være meget introverte, men tvinges til at være ekstroverte. Vi kan påvirkes psykisk så det sætter sig i det fysiske.

At være psykisk sund kræver et paradigme skifte i samfundet. Ikke kun accept af kønnet der ikke er til stede og børn der deltager i festligheder hvor kunstige patter og pik med kugler hænger og dingler. Det kræver accept af det fundamentale. Det vi er som mennesker. Det der forvirrer os, det der påvirker os. Det gør os sårbare. Det kræver at vi stopper op og lytter. Det kræver at tiden ikke skal bruges til mindste sekund, hvor der ikke er plads til nuet og vores medmennesker. Det kræver at vi accepterer dødeligheden og sårbarheden.

Vi er på en glidebane, hvis vi skal være rummelige og accepter uden at måtte sige det vi ikke kan accepter. Enten er du en del af klubben eller så er du ikke. Vi er i et rodet psykisk nedbrydende samfund der ødelægger det indre miljø.

Generationers skel bliver større og forståelsen bliver mudret. Der er så meget der går for stærkt og ingen stopper op.

Mentor, meditation, supervision, omsorg, nærvær, ro, tid, kærlighed m.m. skal på banen. Vi skal ikke acceptere noget for at nedgøre noget andet. Samfundets yin/yang er blevet alt for tydeligt. Og vi er blevet fremmed for hinanden.

⇑ til toppen

Pjece om kostens betydning af Heidi Riishøj

Podcast af Heidi Riishøj