Skal vi bruge fluor tandpasta?

Tandbørste

Fluor har en virkning når der opstår Carries dannelse. Altså når starten til et hul begynder. Den nedbrydelse af calciumhydrocid der starter, kan afhjælpes via fluor. Fluor sætter sig på de krystaller der er opstået i forbindelse med begyndende hul / huller. Fluor erstatter calciumhydrocid og der undgås huller. Dog ikke altid. Børn får stadig huller.

Den udfordring fluor har, er at børn der vokser og hele tiden nedbryder og genopbygger deres knogler, vil ved at indtage for meget fluor kunne få stive knogler. Fluor sætter sig nemlig også på calciumionerne i kroppen. Ikke kun på tænderne. Fluor skaber mere stivhed og manglende smidighed.

Et studie viste at for stort indtag af fluor kunne påvirke knoglerne så de nemmere brækkede.

Fluor har også andre negative virkninger. Fluor i større mængder er blevet brugt som rottegift. Dog ved vi at alt der har en virkning også har en bivirkning. Det er derfor vigtigt ikke at bruge for meget fluor. Specielt ved sensitive børn kan vi ikke vide hvornår nok er nok. Derudover kan børn, ved større brug af tandpasta få det der hedder flurose, der er misfarvning af tænderne.

Fluor hjælper altså KUN når der er begyndende hul og det er vigtigt kun at bruge meget små mængder. Børn i voksealderen er mest sarte i alderen 0-6 år.

Børst tænderne korrekt

Problemet er ikke om vi skal bruge fluor eller ej, det er at tænderne skal børstes korrekt. Du kan egentlig bruge sæbe hvis du lyster. (dog kan mundfloraen blive en udfordring J) Pointen er at du skal gøre dit håndværk ordentligt og så vil fluor være næsten nyttesløst.

Xylitol

Derudover så er der også andre muligheder, hvis nogle ikke ønsker at bruge fluor. Forskningen viser at xylitol kan bruges til forebyggelse af huller. Det er noget sødt stads uden sukker. Det gør at bakterierne død, da de ikke har noget at leve af. Det skaber en bedre mundflora og det har vist sit værd.

I udlandet kan der købes tandpasta med fluor og xylitol, også fordi der er studier på at tager du halv / halv så har det den samme forebyggende effekt som rent fluor. Der er nogle kasseret studier, og måske det er fordi xylitol ha vist sig at være ligeså effektiv som fluor.

Dit valg
Det er dit valg, din fremtid og din intuition.

Vil du undgå fluor så kan du løbe tandpasta til børn her
Jack N’Jill 

Og vil du som voksen undgå fluor så kan du købe det her